Vuosisaarella.fi

Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu

Syyskuu

Kuudes kuukausi saarella

Kalifornian metsäpalojen pienhiukkaset värjäsivät auringon punaiseksi. Hanhet lennolla auringonnousun aikaan.

Jo kuun ensimmäisenä päivänä syksy teki tuntuvan esiintulon. Aamulla tuvassa tuntui viileältä. Kesän ajan sisälämpötila oli ollut vain kuriositeetti, jota naureskellen arvuuttelin juomaveden tuntumasta. Nyt vilkaisin kaapin pohjalla lojunutta lämpömittaria, joka varmisti havaintoni koleudesta: sisälämpötila oli laskenut 15 asteeseen.

Syystuulen kohottama merenpinta heijastaa syksyistä tunnelmaa.
Punaiseen taittuva, melko pystysuuntainen sateenkaari auringonnousun aikaan.
Lähikuva sateenkaaresta.

Syksyisestä lämpötilasta huolimatta pääsin seuraamaan ukkospilven syntyä. Ilmamassojen väliin kehittynyt pitkä vyörypilvimuodostelma ohitti saarta. Samaan aikaan yläpuolelleni alkoi muodostua uhkaavan näköisiä pilviä. Toisella puolella saarta paistoi aurinko. Kuulin muutaman jyrähdyksen kauempaa, mutta päätin kuitenkin jatkaa kuvauksia. Erikoisen matala sateenkaari näyttäytyi upeana tummia pilviä vasten. Otin muutaman kuvan ja aloin kasaamaan jalustaa. Tällöin suoraan yläpuollani räsähti niin voimakkaasti, että päätin lopettaa kuvaamisen ja hölkkäillä takaisin tupaan. Myöhemmin salamatutka kertoi pilvensisäisen salaman lyöneen vain muutaman sadan metrin päähän minusta.

Ukkospilven synty.
Matala sateenkaari ukkospilven kyljessä.

Syyskuun alkupuolisko oli pääosin kolea ja sateinen. Tuuli piiskasi saarta kohottaen merenpintaa. Välillä sateet kestivät päiviä. Välillä saderintamat vuorottelivat auringonpaisteen kanssa luoden kauniita sateenkaaria.

Aalto lyö rantakiveen.
Sävykäs auringonnousu.
Öinen saderintama saapuu.

Saarella vuodenajat laahaavat jäljessä. Kun mantereella kevät oli jo täydessä vauhdissaan, saarella näkyi vasta kevään ensimerkkejä. Syyskuussa, kun mantereen puolella ruska oli jo valloillaan, antoi se vielä odottaa itseään saarella. Muutamat värikkäät yksityiskohdat kuitenkin muistuttivat lähestyvästä väriloistosta.

Pihlajan lehtiä.
Kaislojen syksyiset värit.
Kaislat kylpemässä auringonvalossa.
Oksan alku ja meren kimallus.

Rankan tuulen ja vesisateiden tauotessa eläimet valmistautuivat talveen. Oravat kilvoittelivat kuusien alla ja linnut pyrähtelivät tuvan lähistöllä ruokaa etsien.

Palokärki.
Toukkia työnsä äärellä.
Pilvinen päivä rannalla.
Joutsenien reviirikiistat.

Loppukuusta lämpötila nousi paikoitellen taas 20 asteen tuntumaan. Samalla lehdet kellastuivat ja alkoivat tippuilemaan puista. Yhdysvaltojen metsäpaloista Suomeen kulkeutuneet pienhiukkaset sävyttivät auringonlaskut ja -nousut muistuttaen maailman pienuudesta ja haavoittuvaisuudesta.

Vene ylittämässä merta auringon laskiessa horisontin taakse.
Rantakiviä auringon laskiessa.
Rantakiviä auringonlaskun jälkeen.
Hyöhen tuulessa.

Kesän vaihtuminen syksyyn toi vaihtelua eloon ja kuvaamiseen. Sisälämpötila putosi muutamana aamuna 10 asteen tuntumaan, joten pukeutumiseen oli syytä kiinnittää enemmän huomiota. Syysarkeen kuului myös valmistautumista talvea varten. Polttopuiden pilkkominen ja laiturin jatkopalan tekeminen ilman aiempaa kokemusta sujuivat kuitenkin lopulta hienosti. Ne toivat tärkeän tunteen talven yli pärjäämisestä.

Metsää ja tähtiä.
Lahottajasieniä kelopuussa ja linnunrata.
Merenkäyntiä ihastelemassa.
Kalifornian metsäpalojen pienhiukkaset värjäsivät auringon punaiseksi. Laskeva aurinko näyttäytyi lyhyen hetken verran luoden kauniin sillan merelle.Pasi Markkanen
pmmarkkanen@gmail.com


Tue toimintaani seuraamalla Facebookissa:

Vuosi saarella - asun vuoden saarella ja kuvaan vuodenaikojen vaihteluaTilaa Vuosi saarella postikortteja ja tauluja! Kysy lisää pmmarkkanen@gmail.com.


Voit myös tukea toimintaani kahvikupin hinnalla Patreonissa.Lue kuukauden kuvasarjat tästä:
Huhtikuu
Toukokuu
Kesäkuu
Heinäkuu
Elokuu
Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu
Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu


Katso vuodenaikavideot YouTubessaJaa sivu:

WhatsApp