Vuosisaarella.fi

Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu

Maaliskuu

Kahdestoista kuukausi saarella

Liekehtivä auringonlasku niemelle.
Kevään merkkejä - sakea räntäsade ja sulaa vettä jäällä.
Lintujen allasjuhlat auringonlaskun aikaan.
Usvan peittämää saaristomaisemaa.

Saarivuoteni viimeistä kuukautta rytmitti lopputalven ja kevään taistelu. Alkukuusta oli pakkasta ja lumisateet riepottelivat saarta. Myöhemmin lämmin tuuli ja vesisateet sulattivat lumikasoja olemattomiin. Joutsenet lensivät saaren ylitse ja vesilintuja saattoi nähdä meren avoimissa kohdissa. Eräänä aamuna pihallani oli odottamassa kymmenpäinen mustarastasjengi. Ne kuopsuttelivat maata tarmokkaasti ravintoa etsien. Näkyipä jäällä myös utelias kettu.

Valon ja varjon muotoja tuulen muovaamassa lumessa.
Kuuraa usvaisena päivänä.
Auringonlasku heijastuu jään päällä olevasta vedestä.
Keväisän päivän loppu.
Myrskyinen yö.

Talven saapuessa saarelle tuuli rauhoittui huomattavasti. Maaliskuussa tilanne kuitenkin muuttui kovien talvimyräköiden myötä. Lunta satoi vaakatasossa ja se jäi kiinni puiden runkoihin osoittamaan tuulen suuntaa. Piiskaava tuuli tunkeutui puuvajaankin ja peitti sen sisällön hennon lumikerroksen alle. Myrskyisinä päivinä merivesi tulvi jään raoista rannalle, johon se jäätyi höttöiseksi kerrokseksi. Vaihtelevat sääolosuhteet tekivät lumesta mutamaisen sitkeää. Jäipä eräällä öisellä kuvausretkellä kenkäni jumiin puolimetriseen hankeen, eikä sitä lumen seasta kaivamatta saatu takaisin.

Tuulessa on myös hyvät puolensa. Tuulinen sää on harmautta kuvauksellisempi ja kovassa tuulessa ulkoilu raikastaa kehon ja mielen läpikotaisesti. Siinä on jotain meditatiivista, kun seisoo niemen kärjessä tuulenpuuskien riepotellessa vaatteita.

Sivuttaissuuntaista lumisadetta ja jäätävää tuulta.
Sakea lumisade rajoitti näkyvyyttä.
Jäämuodostelma tuulitunnelissa.
Tuuli nostatti irtonaisen lumen korkeuksiin.

Maaliskuun alkuun oli ennustettu revontulia. Kävelin jo osittain sulaneessa nuoskalumihangessa saaren toiselle puolelle rantaa pitkin. Pystytin jalustan ja katselin sivustalle. Siellä taskulampun valosta loistaneet kiiluvat silmät seurasivat puuhiani. Hetken tuumittuaan otus jatkoi matkaansa.

Revontulet olivatkin nyt juuri ja juuri havaittavissa paljain silmin. Vastarannan metsän yläpuolella loisti himmeänä vihreä jana. Asetin kameran kuvaamaan muutaman sekunnin välein. Kahden sekunnin valotuksella revontulet näkyivät jo selvemmin.

Aaltoileva revontulijana.
Korkea revontulipilari vastarannalla.
Kuun tuplahalo pilvissä.

Vaikka koin maaliskuussa saarivuoteni jäätävimpiä hetkiä pakkasen ja rajun tuulen saattelemana, oli suunta kuitenkin lämpimään päin. Saaren aavammalla puolella näkyi paljas meri, joka laajeni päivä päivältä. Muutamana iltana menin makuualustan kanssa rannalle tähystelemään lintuja, jotka kuitenkin pitivät reippaan etäisyyden minuun.

Kaisloja, usvaa, jäätä ja vettä.
Usvan ja lumen hallitsema saaristonäkymä.
Usvainen päivä kääntymässä iltaan.
Irtojäitä.

Kuun edetessä päiväkin piteni nopeaan tahtiin. Saaren karun maaperän paljastuessa lumen alta minuun iski tuttu tunnelma. Kevät tekee jälleen hidasta tuloaan ja vuoden kierto on täyttynyt mittaansa.

Keväinen aurinko paistoi kaislojen ja puiden välistä.
Tuulisurffari.
Pakkaspäivän lopun auringonpilari.
Talven ja kevään käännekohta.
Usvainen hetki jäällä.Pasi Markkanen
pmmarkkanen@gmail.com


Tue toimintaani seuraamalla Facebookissa:

Vuosi saarella - asun vuoden saarella ja kuvaan vuodenaikojen vaihteluaTilaa Vuosi saarella postikortteja ja tauluja! Kysy lisää pmmarkkanen@gmail.com.


Voit myös tukea toimintaani kahvikupin hinnalla Patreonissa.Lue kuukauden kuvasarjat tästä:
Huhtikuu
Toukokuu
Kesäkuu
Heinäkuu
Elokuu
Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu
Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu


Katso vuodenaikavideot YouTubessaJaa sivu:

WhatsApp