Vuosisaarella.fi

Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu

Kesäkuu

Kolmas kuukausi saarella

Kesän ensimmäinen rajuilma.
Saaristolampaat kuunvalossa.
Heinän siluetti loppuillan aurinkoa vasten.
Sadepilven haituvia auringonlaskun valaisemana.

Kesäkuu alkoi yhä lämpenevissä merkeissä. Kesä hiipi karuun saareen hiljakseen ja luonnon kukoistus oli nyt parhaimmillaan. Kaislat valloittivat matalikot muokaten saaren rantaviivoja ja ulkoasua merkittävästi. Aiemmin lähes paljaat kohdat saaren maaperässä olivat nyt ruohon ja muun aluskasvillisuuden peitossa. Hyönteisten määrä lisääntyi ja se merkitsi myös lintujen aiempaa suurempaa läsnäoloa. Nyt joutsenten ja hanhien lisäksi saarella näkyi päivittäin myös kurkia, kuusitiaisia, västäräkkejä ja haikaroita. Lähistöllä uiskenteli myös telkkien kuusitoistapäinen poikue. Se oli vaikuttava näky.

Höyhen kivellä.
Illan viimeiset tunnelmat.
Ystävät vierailulla - auringonlasku ja merimetso.
Joutsenen vauhdikas laskeutuminen.
Loppuillan sateenkaari.

Kesäkuussa myös kauan odottamani vuoden ensimmäinen ukkosmyrsky saapui. Salamoiden kuvaaminen onkin ollut eräs pitkäaikaisista haaveistani, jonka kunnollinen toteutus on jäänyt odottamaan otollista hetkeä. Nyt sellainen oli luvassa, sillä säätiedotus lupasi aamuyöstä alkavaa kovaa rajuilmaa.

Herätyskelloni soi aamukolmelta. Pikaisten aamutoimien jälkeen pakkasin molemmat kamerani jalustoineen ja kävelin saaren etelärannalla odottamaan. Pian kaunis aamu teki jo tuloaan ja kaukaisuudesta saattoi kuulla vaimeaa, hieman uhkaavan kuuloista jyrinää.

Jyrinä lähestyi tasaiseen tahtiin. Pian saattoi jo nähdä kaukaisia salamaniskuja. Vyörypilviä muodostui eteeni ja iskujen tahti tiheni, kun katselin lähestyvää ukkosrintamaa. Salamointi oli taukoamatonta. Moni iskuista osui muutaman kilometrin päähän. Aiemmin melko tyyni ajatus salamoiden ammattimaisesta kuvaamisesta vaihtui paniikinsekaisiin tunnelmiin. Salama iski viereiseen saareen, jolloin lopulta nappasin toisen kameran jalustoineen kainalooni ja hölkkäsin takaisin tupaan. Sillä hetkellä sade yltyi raivoisaksi ja taukoamattoman jyrinän päätteeksi salama iski muutamien satojen metrien päähän. Tuvan perustukset tärisivät. Pian rankka rintama oli ohittanut saaren ja jäljellä oli vain hento sade, ja maasta nouseva kosteus.

Lemmikkejä niityllä.
Kamiinan lämpö.
Rantakiviä ja laskeva aurinko.
Heinäsirkka ruohonkorrella.
Auringon valaisemat saniaisen syyt.
Seittikokoelma.
Ukkosen päätyttyä.

Saarieloani on jatkunut nyt yli kaksi ja puoli kuukautta, mutta liekö ajankulun määrällä enää niin väliä? Kun saavuin, kevät teki tuloaan ja satunnaiset raekuurot piiskasivat saarta. Siitä lähtien luonto on jatkanut vehreytymistään ja sen monipuolinen ihmeellisyys ja kauneus onkin inspiroinut minua yhä uudestaan. Välillä luonto on pyrkinyt tuvan suojaan. Sieltä sitä on käsin, purkein ja ämpärein viety takaisin ulos. Heti alussa yksi tuvan tarkkaan valikoiduista sisustuselementeistä oli kärpäslätkä ja ymmärrän nyt hyvin miksi.

Utelias västäräkki poseeraamassa oksalla.
Neidonkorento kuusen oksien välissä.
Aurinko katoamassa puiden taakse.
Triplatähtimöt.
Lehtien ja kaislojen kehystämä merimaisema.
Sinipunainen näkymä saaren laguunille.
Kurki lähikuvassa.
Kurki perinnemaisemissa.
Monumentti metsässä.
Leppäkerttu odottelemassa saapuvaa rajuilmaa.
Sudenkorennon lyhyt lepohetki.
Jäkäläsiluetti lähikuvassa.Pasi Markkanen
pmmarkkanen@gmail.com


Tue toimintaani seuraamalla Facebookissa:

Vuosi saarella - asun vuoden saarella ja kuvaan vuodenaikojen vaihteluaTilaa Vuosi saarella postikortteja ja tauluja! Kysy lisää pmmarkkanen@gmail.com.


Voit myös tukea toimintaani kahvikupin hinnalla Patreonissa.Lue kuukauden kuvasarjat tästä:
Huhtikuu
Toukokuu
Kesäkuu
Heinäkuu
Elokuu
Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu
Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu


Katso vuodenaikavideot YouTubessaJaa sivu:

WhatsApp