Vuosisaarella.fi

Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu

Joulukuu

Yhdeksäs kuukausi saarella

Joulukuun kauneimman auringonlaskun epätodelliset värit ja haalea auringonpilari.
Tähtitaivaan äärellä.
Jäätä, merta ja joutsenia auringonlaskun aikaan.
Saarimökki joulupäivänä.

Joulukuun myötä ensimmäiset talvitunnelmat saapuivat saarelle pienten pakkasten ja hennon lumikerroksen saattelemana. Iltaisin ja aamuisin saattoi kuulla vaimeaa ritinää meren jäätyessä.

Lämpötilan laskemisen pakkasen puolelle huomaa. Kosteuden väheneminen tuntuu ilman raikkautena, laiturin lankut natisevat jännittyneesti, valon määrä lisääntyy reippaasti pienenkin lumikerroksen myötä ja luonto näyttäytyy talvisempana.

Joutsenet lähikuvassa.
Jääkelloja.
Pakkanen muotoili jäisen sudenkorennon.
Rakeita maassa.
Kuvioita jään pinnalla.

Odotettu ja hieman pelättykin kelirikko saapui nopeammin kuin olin osannut aavistaa. Vakioreittini mantereelle oli jäässä. Nyt täytyisi keksiä uusi reitti mahdollistamaan veden, ruuan ja tarvikkeiden noutaminen talvea varten.

Seuraavana aamuna suuntasin laiturille tarkastamaan jäätilanteen. Veneen ympärillä oli pääosin sulaa, joten lähdin soutamaan jäitä kohti. Alun ohut jääkerros rikkoutui helposti airojen painosta. Sitten jää paksuni ja kulkuni vaikeutui. Menin veneen keulaan istumaan teräslapio kädessäni. Löin lapion veneen edestä jään läpi ja vedin itseni ja veneen aina kymmenisen senttiä kerralla eteenpäin. Veneen paino rikkoi jään alleen. Vartin huhkimisen jälkeen jää paksuni taas sen verran, ettei kulkua eteenpäin enää ollut. Oli palattava takaisin ja etsittävä vaihtoehtoinen reitti.

Ystävälliset naapurini lupasivat, että saisimme käyttää heidän laituriaan. Siispä suuntasin veneen sitä kohti. Välissä oli kuitenkin 30-40 metriä jäätä. Aiemmin oppimallani tekniikalla hinasin isku iskulta itseni ja veneeni läpi jäätyneen meren. Puolen tunnin päästä olin hiestä märkänä avoimen meren puolella. Sieltä käsin kävin maissa noutamassa ruokaa, vettä ja tarvikkeita. Lopuksi jätin veneen saaren aavammalle puolelle.

Saaristomaisemaa auringon laskiessa metsän taakse.
Kuulaan yön laiturinäkymä.
Kultainen auringonlasku.
Käpy ja kultaiset neulaset.
Kulku metsän halki.

Pienet pakkaset tulivat ja menivät. Joukuussa satoi pääosin vettä. Linnutkin loistivat poissaolollaan, joutsenia lukuunottamatta. Pimeys vaikeutti kuvauskohteiden etsimistä ja joulukuu olikin tähän mennessä kuvauksellisesti haastavin kuukausi.

Loppukuusta oli sulaa, vedenpinta matalalla ja sää hyvin pilvistä. Muutaman kerran kuu pilkotti pilvien lomasta siunaten saaren hopeisella kosketuksellaan.

Luminen kivi ja sen heijastus.
Joutsenet pesupuuhissa.
Kuutamouinnille.
Usvaa luodon ympärillä.
Joulukuun alun aallokkoa.
Kataja auringonlaskun sävyissä.

Kuun loppua myöten linnutkin näyttäytyivät. Eräs hienoimmista hetkistä oli nähdä kyhmy- ja laulujoutsenpesueet lähekkäin. Kyhmyjoutsenpariskunta pörhötteli sulkiaan jatkuvasti, mutta laulujoutsenia se ei tuntunut kiinnostavan.

Heti vuodenvaihteen jälkeen saaren peitti kaunis lumipeite. Jatkoa seuraa tammikuun kuvasarjassa.

Höyhen ja aurinko.
Kävyt alaperspektiivistä.
Auringonlaskun värit ja auringonpilari soutuveneestä käsin.
Kuun valaisema maisema ja tähdet uudenvuodenaattona.Pasi Markkanen
pmmarkkanen@gmail.com


Tue toimintaani seuraamalla Facebookissa:

Vuosi saarella - asun vuoden saarella ja kuvaan vuodenaikojen vaihteluaTilaa Vuosi saarella postikortteja ja tauluja! Kysy lisää pmmarkkanen@gmail.com.


Voit myös tukea toimintaani kahvikupin hinnalla Patreonissa.Lue kuukauden kuvasarjat tästä:
Huhtikuu
Toukokuu
Kesäkuu
Heinäkuu
Elokuu
Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu
Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu


Katso vuodenaikavideot YouTubessaJaa sivu:

WhatsApp