Vuosisaarella.fi

Huhtikuu Toukokuu Kesäkuu Heinäkuu Elokuu Syyskuu Lokakuu Marraskuu Joulukuu Tammikuu Helmikuu Maaliskuu

Helmikuu

Yhdestoista kuukausi saarella

Talvinen saaristomaisema auringonlaskun aikaan.
Taianomainen pakkasyö merellä.
Mesiangervo jäähileiden peittämänä.

Helmikuu oli yksi saarivuoden monipuolisimmista kuukausista. Oli kovia pakkasia, lumisadetta, kirkkaita hetkiä kuunvalossa ja kuun loppua kohden myös keväisän lämpimiä päiviä.

Pysyvä jää saapui aikaisin tammikuussa, eikä se ennen helmikuun loppupuolta juuri muuttanut muotoaan. Pysyvän jään mukana kosteus väheni, eikä rannalle muodostunut enää jääkiteitä. Helmikuussa kuitenkin riitti aurinkoisia päiviä, joten kuva-aiheiden etsiminen tuntui vaivattomalta. Jäällä käveleminen mahdollisti uusien kuvakulmien etsimistä.

Jääpuikkoja, neulasia ja aurinko.
Laskeva aurinko tuo esille jääpuikon rakenteen.
Merimaisema jääpuikkojen takaa.

Heti kuun alussa oli upea seurata kuinka tuulenpuuskat irroittivat puiden oksilta lumimöykkyjä, jotka tippuessaan kaappasivat matkaansa lisää lunta, pöllyten hienona utuna aurinkoa vasten. Oli ihmeellistä seurata, kuinka monessa eri muodossa lunta esiintyy. Sitä satoi räntänä, pieninä ja suurina lumihiutaleina, jääkiteinä ja minirakeina, jotka suhisivat hauskasti osuessaan maahan.

Kuurainen kasvillisuus ja maisema niemelle.
Sinistä ja valkoista.
Jääkuorrutetut oksat heleänä pakkaspäivänä.
Jääkristalleja oksissa.
Tuulen irroittamat jäähileet ilmassa.

Oli hieno kokemus kävellä kuunvalossa ilman taskulamppua ja katsella miten lumiset oksat ja jääkiteet kimaltelivat yössä kuuta vasten. Yhtenä kirkkaana pakkasyönä näin laiturilta kuinka pienenpieni usvapilvi vyöryi jäänpintaa pitkin horisontissa.

Eräänä aamupäivänä oli reipas pakkanen, kirkkaansininen taivas ja vitivalkoisia poutapilviä taivaalla, joiden välistä pilkottanut aurinko valaisi kimaltelevan jääsateen.

Lumisadetta ja aurinkoa.
Koskematon ranta ja tunnelmalliset auringonlaskun värit.
Raikas kuun valaisema pakkasyö.
Lumiset oksat ja kuu.

Kuun loppua myöten pakkanen hellitti ja lämpötila nousi plussan puolelle. Syntyi jäätävää vesisadetta, joka jäätyi kosketuksesta ja kuorrutti saaren kasvillisuutta. Välillä yöllä satanut hieno jääpöly muuttui aamuksi kivikovaksi kerrokseksi lumen päälle.

Lumet sulivat hiljakseen ja jäästä noussut usva peitti maisemia. Muutaman päivän ajan lämpöaalto tuntui vain oikulta talven keskellä, mutta aurinkoisena päivänä lämmittänyt valo ja pidentyvä päivä muistuttivat kevään saapumisesta.

Lumi sulaa hiljakseen ja usva leijailee jään yllä.
Talvipäivän seesteinen loppu.
Jääkristalleja.
Jääkristalleja II.

Lämpö sai luontokappaleet aktivoitumaan. Pitkän tauon jälkeen saattoi taas kuulla varisten raakkumista ja pikkulintujen laulua. Öisin kuului pöllön huhuilua ja lensipä yksi joutsenpariskuntakin saaren ylitse. Saarella oli paljon peuranjälkiä ja muutamana iltapäivänä näinkin peuroja juoksemassa jään poikki.

Loppukuusta Saharan hiekkaa kulkeutui saarelle. Se värjäsi lumen paikoitellen ruskeankellertäväksi, jota korostui omiksi saarekkeikseen lumen sulaessa sen ympäriltä nopeammin.

Auringonlasku laguunille.
Auringonlaskun kajo.
Tuulen muodostamia lumikuvioita.
Kuurainen aamupäivä.
Jäätynyt oksa ylösalaisin.
Jäätyneitä lepän käpyjä.
Vettä jäällä.
Kaislat ja punainen auringonlasku.
Pakkasyössä.Pasi Markkanen
pmmarkkanen@gmail.com


Tue toimintaani seuraamalla Facebookissa:

Vuosi saarella - asun vuoden saarella ja kuvaan vuodenaikojen vaihteluaTilaa Vuosi saarella postikortteja ja tauluja! Kysy lisää pmmarkkanen@gmail.com.


Voit myös tukea toimintaani kahvikupin hinnalla Patreonissa.Lue kuukauden kuvasarjat tästä:
Huhtikuu
Toukokuu
Kesäkuu
Heinäkuu
Elokuu
Syyskuu
Lokakuu
Marraskuu
Joulukuu
Tammikuu
Helmikuu
Maaliskuu


Katso vuodenaikavideot YouTubessaJaa sivu:

WhatsApp